Fra sommertid til vintertid

En voksen er ca et døgn om at rykke sit indre ur én time. De mennesker, som er B mennesker (elsker at gå sent i seng og stå sent op) vil måske endda trives endnu bedre i dette skift. Baaaare ikke lige, hvis der er børn involveret i ligningen. For det er sådan, at børn er mindst én uge om at flytte det indre ur én time. For slet ikke at tale om de børn, der ikke rigtig har en veletableret døgnrytme endnu. Her kan det føles som mere held end forstand, hvis man rammer en god rytme.

Hvad skal flyttes ved vintertid?

Rykke hvad? Det indre ur! Det sidder inde i hjernen og styres af lys, mad, aktivitet, temperatur, socialt samværd, rutiner mm. Skrupskøre og lidt geniale videnskabsmænd gik for år tilbage ned i en underjordisk grotte for at undersøge, hvad der skete, hvis mennesker ikke bliver påvirket af disse ting. Det viste sig at vores indre ur ikke går med 24 timer i døgnet, men 24 timer og 15-30 minutter. Mega usmart. Derfor er vi super afhængige af at have nogle pejlemærker, som kan indstille vores indre ur hver dag.

Hvordan flytter man barnets rytme?

Så hvad gør vi så for at hjælpe os selv og barnet ind i den nye rytme? Vi er skarpe på alle de parametre der indstiller uret til vintertid. Er man mega forudseende, kan man jo 4 dage op til skiftet flytte dagens start, mad, ture ud, lure og aftenputningen 15 min, indtil man rammer natten mellem lørdag og søndag, hvor skiftet sker. Eller 2 dage før og 2 dage efter skiftet. Det er ikke altid det kan lade sig gøre i en familie, hvor nogen skal møde og afsted i institution. Derfor er det blot vigtigt at vide, at der som sagt kan gå en uge for barnets indre ur. Og at det er vigtigt at holde fast ved tidspunktet for de føromtalte ting som mad, putning lys og aktivitet.

De mest effektive råd til vintertid

Det er sådan at vores øjne opfanger lyset og helt særlige celler sender besked til det indre ur om, hvornår på dagen der er mest lys. Altså hvornår det er middagstid. Derfor kan man godt hjælpe hjernen lidt på vej, ved at sørge for, at øjet får mere lys om eftermiddagen end om formiddagen. På denne måde tror hjernen, at det er middag senere end det reelt er. Men det betyder ikke, at man skal vente med at tænde for lyset til middag. Lys er det mest effektive til at styre vores indre ur. Derfor kan der være en ide i at bruge lyset intentionelt. Plejer I at stå op kl 6, men nu vågner barnet kl 5.30, så bliv i sengen og put i mørket. Tænd så alt lyset kl 6. På samme måde så sluk lyset på det samme tispunkt om aftenen. Og brug så sommertid-vintertid skiftet til at komme ud om eftermiddagen så øjet får den smule naturlige lys det kan få på dette tidspunkt af året.

Følg med på @modersoevn på instagram, hvis du vil høve råd til hverdagen og søvn.